Top Two Motorcycles

Bradfield Building Contractors was given the opportunity to construct the Showroom and Workshop for Top Two Motorcycles.  It was with great anticipation Bradfield Building Contractors and numerous local contractors and suppliers tackled the undertaking.

 The planning by Meridan 5 designs was thorough and detailed.  The project called for a highly visible impact on the Highway with purpose built functionality.  The finish was to be an industrial style, but also had to reflect showroom standards.

 In order to sell their motorcycles, Honda and Yamaha need to approve the specifications of the project.  Due to the comprehensiveness of the plans, they easily met each of these company’s exacting standards.

 The Top Two Motorcycles building’s predominate feature is the massive glazed panels facing the highway which enables the display of the vast array of motorcycles available.  The glazing is shaded by rows of battens, which contribute to the building’s high thermal efficiency.  This high energy efficiency is also assisted by the concrete tilt walls and the LED lights throughout the building keep energy consumption to a minimum.

 A well-appointed workshop faces Betta Place and is the mechanics pride and joy.  It boasts 4 fully equipped bays along with a vehicle hoist.  It is also serviced by the best trade waste handling equipment and wash down facilities available.

 With the enthusiasm of the contractors, the project met all of  the timing schedules easily.  The unfortunate absence of wet weather assisted with this of course! 

 The clients, Peter & Bindi Lippi are excited and pleased with the result.

 Bradfield Building Contractors Pty Ltd and all of the Contractors involved with the construction of the Showroom and workshop wish Top Two Motorcycles all the best for the future of their business.

 

Master Builders Awards 2012

2012 saw Bradfield Building win the Regional award for

"Tourism and Hospitality Facilities up to $5 million" for another "Spicers" Project being the "Spicers Peak Lodge Day Spa"

  Spicers Peak Lodge Day Spa

Brief

Construct a companion Day Spa building to compliment the existing Lodge. The building has to provide patrons with an intimate and opulent interior space, whilst connecting throughout to the unique outdoor mountaintop location of Spicer’s Peak Lodge. The Day Spa needs to fit naturally amongst the established buildings and trees, but most importantly, counterpoint the Lodge’s entrance to visually intrigue and invite guests on arrival at the resort.

External appearance

 To keep the external appearance of the building the same as the Lodge it is necessary that the building sit low to the ground and face the lodge.

With the natural ground level falling away to the south the rear deck and spa pool blend pleasantly into the surrounding lawns.

Cedar claddings interspersed with panels of reclaimed basalt stone provide an excellent external appearance which continues with the original theme of the existing Lodge.

A path leads to the secluded but inviting entrance, which is tiled with sawn basalt tiles and bordered with stone planter boxes. The stone chimney rises discretely from the roof behind the leaves of the existing fig tree which frames the entrance. A selection of mature shrubs and trees has been planted to soften the external appearance.

 Special Features

As the guest enters the foyer they are greeted with the warmth of timber and stone. These themes continue throughout the building. Reclaimed hardwood flooring radiates outward from the curved stonewall inviting you into a luxurious sitting room. A specially constructed chimney suspends from the ceiling over a simple stone fire pit. Seated in the luxurious furniture the recessed ceiling with special lighting is a visual focal point.

 Opposite the sitting room is a pretreatment, and change room which also incorporates a superbly appointed bathroom.

A central foyer provides access to the deck to the rear and to the front of the building a view of the magnificent lodge building through a floor to ceiling window wall. The ceiling of the central foyer is recessed and tiled with ”Bisarza” glass tiles and is illuminated by concealed lighting.

Two main treatment rooms await the guest. Attached to treatment room 1 is the feature ensuite complete with a glass ceiling some 3.6 meters above the floor. The indoor/outdoor shower is separated by a plate glass sliding door that disappears totally into the wall cavity. To facilitate the operation of the door a specially made Stainless Steel shower waste had to be designed and manufactured. Heated floors and towel rails complement the high standard of finish. The treatment room itself is spacious enough to accommodate 2 massage tables and is impressively finished with timber cabinetwork. Large windows provide ample ventilation and are fitted with adjustable timber privacy blinds. Cavity sliding doors partition off the treatment area in the event that the attached ensuite is required for other guests.

Treatment room 2’s special feature is the freestanding stone bath and unique water delivery system. Reclining in the bath a view to the picturesque mountains can be seen through the one-way glass window. This area is also spacious enough to accommodate 2 massage tables. The heated floor also provides a pleasant surprise.

You step out from the central foyer through a large sliding timber door onto the deck which features several levels adding to the visual intrigue of the outdoor heated Spa. The Spa is tiled with “Bisarza” tiles featuring a “Star Anise” logo depicted on the spa floor.

Entry to the private garden from the deck is gained via Large basalt tiled steps.

 Project Delivery

 The project was intended to be stated in January 2011, but as the floods that devastated so much of Queensland intervened the project only got under way in Mid February. This was due primarily to the access road being virtually washed away. A period of time was also required for the roads to dry out enough to carry heavily laden vehicles.

Even though a timber floor was the requested finish the builders elected to construct a concrete slab for the thermal mass and install a timber overlay. The slab proved to be a challenge on this “P” site requiring piers to 6 metres to support the suspended slab

As the Lodge was functioning throughout the building process, no disturbance to guests had to be a major consideration.

The site is remote from regular transport routes. The builders were required to provide the logistics for a number of product deliveries, essentially the larger ones.

At an elevation of 1100 metres and on the pinnacle of the Dividing Range the weather posed significant challenges. 2011 proved to be one of the wettest and coldest years in recent memory.

Despite the difficulties the project was delivered on the 1st of December as contracted with a cost overrun of approximately 2% from the $770 000 quoted.

 Conclusion

 The proprietors of Spicers Peak Lodge are genuinely pleased with the end result and have complemented the building with personally selected high quality furnishings, furniture and artwork.

The final result is an opulent and functional Day Spa that compliments the existing facility.